Remote Phy løser mange behov
- RPHY løser mange behov. Det muliggør intensivt samarbejde på tværs mellem antenneforeninger, der kan dele de kostbare ressourcer. Denne teknik har på få år fuldstændigt vendt op og ned på kabel-tv verdenen.
Det er gennemført i Tune i 2021-2022.
Remote-Phy er, når vi flytter dannelsen af de fysiske signaler ud remote. Det vil sige ud på øerne rundt i anlægget.
Remote Phy udgør den største ændring for kabel-tv, siden Internet via kabel overhovedet kom til.
Hvad betyder Remote Phy egentlig
Transmissionen mellem hovedstation og en ø sker allerede via fiber. Med Remote Phy flyttes selve dannelsen dvs. den fysiske modulering af de signaler — der i sidste ende sendes ind til de-modulering i slutbrugernes kabel-modemmer og TV-tunere — ud, så denne modulering først sker ude på øen i anlægget og ikke længere i hovedstationen. Derved spares et kostbart transmissionsled, da digital fibertransmission koster en brøkdel af den analoge fibertransmission, som ellers skulle til for at overføre de færdigtmodulerede signaler fra hovedstationen ud til øen. Fiberen ud til øen bruges fortsat, men nu blot til simple digitale signaler.
Det indebærer en stor rationalisering og besparelse, og muliggør samarbejde på tværs over hele landet.
Hovedstationen før Remote PhyHovedstationen før Remote Phy
- Signalet, som dit kabelmodem – eller din tv-modtager – får ind fra kabel tv nettet, det er analogt. Det gælder alle former for DOCSIS til internet og DVB-C til TV. Dét overrasker nok nogen, når vi nu taler om, at 'DVB-C er digitalt'. Men vi taler om 'modulation'. QAM- eller OFDM-modulation er en analog modulation: Der dannes elektriske vekselspændinger i et kabel, som varieres over fase og intensitet (amplitude).
Før Remote Phy er den analoge modulering af alle signaler gjort i selve hovedstationen. Altså frembringelsen af selve de signaler, der vandrer gennem coax-kablerne, helt frem til tv-tuner eller kabelmodem. Når vi til nu har brugt fiber, så er der sket en simpel fysisk konvertering fra elektriske til optiske signaler i hovedstationen før fiberen. De ekstremt præcise elektriske spændingsforskelle er bare blevet forvandlet til lige så præcise forskelle i lysstyrke, ind i fiberen. Og i den modsatte ende af samme fiber, ude i området, hvor "øen" (netsegmentet) har sit rod-punkt, dér er så placeret en omvendt enhed, der konverterer forskelle i lys tilbage til forskelle i elektrisk spænding. Det er de to røde kasser på begge sider af fiberen her i tegningen (kør hen over tegningen for at forstørre):
Altså analogt hele vejen gennem denne fiber, og med alle de muligheder for upræcision, der er på dén måde. Og lyssender/modtager skal på den måde kunne håndtere det fulde frekvensområde fra 5 til 1218 MHz, og det er ganske krævende og gør materiellet dyrt !
Jeg har medtaget FM her, blot for at vise, at dette ikke i sig selv er en showstopper; det overføres som OOB-trafik over NDF, ligesom Kronback-overvågning af returvejen gør det. Når Remote Phy er fuldt etableret med DOSCIS 3.1 begge veje, slukkes FM for at gøre plads for højere returvejskapacitet.
Med Remote Phy gælder: Hvis vi nu i stedet sender disse lys-signaler ud fra hovedstationen rent digitalt, "som éttaller og nuller", så skal lysmodtageren i den anden ende ikke være særligt præcis - den skal jo bare kunne skelne mellem lys og mørke, hvid og sort, tændt eller slukket, on eller off, 1 eller 0.
Og da inputtet til modulatoren i hovedstationen jo i forvejen er digitalt, så er der rigtigt god mening i, at vi rykker input til modulatoren helt ud på de enkelte øer. Vi skal så i stedet for én modulator til tv i hovedstationen have en til tv på hver ø. Men, stop nu lige lidt ! – Til Internettrafikken har vi jo i forvejen én modulator pr ø, også i hovedstationen. Og, hvis vi nu så lige samtidigt får gjort modulatoren til tv-signaler og modulatoren til Internet signaler så standardiserede, at den samme kan benyttes – så: VUPTI ! – trylle, trylle, trylle ! – dét er præcis, hvad der er sket. Der benyttes den samme modulator til modulering af alle signaler, TV, Internet og faktisk også til FM.
Kernen i Remote Phy noden, selve Remote Phy enheden.
Og en sådan fætter er i dag koncentreret nærmest ned i en enkelt chip, meget rationelt.
Den hidtidige løsning indebar en kæmpe-kasse i hovedstationen til Internet, på størrelse med 1½ bageovn, og med ret højt strømforbrug – og tilsvarende køling.
Linecard-kassen fra den første Harmonic-CMTS, NSG Pro, foran hovedstationen, ved ankomsten i marts 2017. Den er taget ud april 2022 og købt tilbage af Harmonic.
Hertil nok en kasse, til dannelse af de modulerede tv-signaler. Og herefter, så kunne disse så samles rent elektrisk – 'combining' kaldes det, med et engelsk ord, ved at skrue nogle coax-kabler sammen – og først derefter omsættes til lys ud til de enkelte øer. Med præcist varierende lysstyrke, som en fuldstændig afspejling at de elektriske signaler i coax-kablet foran.
Stor besparelse i strøm og plads og mangedobling af mulig afstand
Med Remote Phy er dette ændret til, at nogle mange gange billigere digitale Remote Phy enheder (RPD'er), blot via en alm. SFP (på størrelse med en lillefinger), forbindes med en switch i hovedstationen. Strømforbrug og pladsbehov i hovedstationen er en brøkdel, og kølebehovet er reduceret tilsvarende drastisk. Og da der skal sendes rent digitalt ud af hovedstationen (1-taller og nuller), så kan maksimalafstanden fra hovedsstation til øens RPD mangedobles, til over 100 km. Det er til dels på den måde, vi samarbejder med Gørlev i dag.
Og sådan i den færdige RPD tv, sammenbygget med forstærker th.
Frekvensområdet kan samtidigt udvides
Behovet er akut, fordi frekvensområdet, der bruges til TV og kabelmodemmer, er udvidet fra 862 til 1218 MHz. De gamle fibernoder, der kommunikede til/fra den enkelte ø med hovedstationen, overførte kun analoge signaler i frekvensomådet op til 862 eller 1000 MHz, altså ikke op til 1218 MHz. Så de fibernoder skulle udskiftes alligevel. Efter udskiftningen skal vi slet ikke tænke på sådanne frekvenser i fiberdomænet her.
Termen 'Phy' er en forkortelse for physical, altså på dansk 'fysisk' og henviser til, at den fysiske dannelse af signalerne er rykket ud decentralt. Det forkortes RPHY.
Remote-Phy enheden forkortes RPD, Remote Phy Device.
Vi har kørt DOCSIS 3.1 i downstream siden slutningen af 2017; nettet er fuldt renoveret til 1200 MHz i perioden oktober 2017-maj 2020. Renoveringen har kostet ca 2200 pr tilslutning; et beløb der er finansieret dels via budgettet, dels via 30 kr ekstra kontingent på internetprisen i samme periode. Finansieringen af skift til Remote Phy finansieres udelukkende over budgettet.
Ved skift til Remote Phy starter vi så også DOCSIS 3.1 i upstream.
I Tune benytter vi Harmonic RPD'er (hvor forstærkeren er fra enten Technetix eller Wisi).
Alle fysiske egenskaber er flyttet fra hovedstationen ud til RPD'erne:
- Modulering af DOCSIS 2.0 og 3.0 Single Carrier QAM-signaler
- Modulering af DOCSIS 3.1 OFDM-signaler
- Modulering af FM-signaler
- Modulering af TV DVB-C QAM signaler
- Modtagelse af Returvejssignaler, såvel DOCSIS 2.0 og 3.0 TDMA, som DOCSIS 3.1 OFDMA
- Overvågning for uønskede signaler på denne modtageside, til analyse i f.eks en Kronback Tracer NDX
(Ydermere kan man på kortere stræk overføre analoge signaler som RF-overlay. Dette udnytter vi dog ikke i Tune).
Fordelene kan opsummeres således:
- Strømforbruget i hovedstationen mindskes. En RPD bruger kun en smule mere strøm end den fibernode + forstærker, som den afløser. Og det sker ude i anlægget, men hele dette forbrug tages ud af hovedstationen. Vi taler måske om 2 kW alene i Tune.
- Vi undgår at købe 1218 MHz-fibernoder for at kunne håndtere det udvidede frekvensområde op til 1218 MHz. Sådanne er meget dyre, og med RPHY bliver det ligemeget, om fibernoden går op til 1218 MHz – den er jo digital og det er jo bare en SFP nu. På størrelse med en lillefinger.
- Der kommer ikke støj ind i signalet under den digitale transmission, og signal/støjforholdet bedres dermed betragteligt, både i fremvej og i returvej. Vi taler om 5-8 dB forbedring. Andre formulerer det: Støjgulvet sænkes.
- Og når transmissionen fra hovedstationen ud til RPHY enheden sker digitalt, så kan den nu strække sig over flere 100 km, uden kvalitetstab — hvor den traditionelle analoge fiber ellers kun kunne række ca 15-25 km med gængse fibernoder, og de er endda ikke billige.
- Remote Phy muliggør dermed, at de brugerejede antenneforeninger med mange km mellem sig kan samarbejde rationelt, i meget stor skala. Så behøver vi ikke længere overlade DOCSIS-teknologien til de store kommercielle operatører. (De foreninger, hvis bestyrelser har ignoreret dette og stukket hovedet i busken, lukkes nu i stor stil, med store prisstigninger for de tidligere medlemmer til følge).
- Og så har disse herefter ikke længere eneret på denne, meget rationelle, teknologi. Der kommer ægte konkurrence igen.
- Vi kan køre DOCSIS 3.1 i upstream, som i det mindste Harmonic ikke kan på traditionel linecard-teknologi, som vi har benyttet indtil juli 2022. Og dét åbner så for en stor øgning af upstream-kapaciteten, der vokser fra ca 170 Mbit til over 2 Gbit for en ø.
- Og RPHY-enhederne er designet, så vi lige har kunnet opdele øerne yderligere derude.
- Flere RPD'er kan endda kaskadekobles i et gadeskab, hvor der ofte sidder flere fibernoder i forvejen. Så mængden af benyttede fibre kan mindskes. Og hvis det er lejede fibre, så er der yderligere en besparelse dér.
En ulempe kan så være, at RPD'erne jo ikke iflg. sagens natur kan være redundante. Lige så lidt som de gamle fibernoder og forstærkere ude i anlægget jo heller ikke var.
Den centrale server mv., der driver alle RPD'erne, kan være redundant. Det er den i Tune Kabelnet.
I Tune har vi skiftet til Remote Phy enheder successivt i løbet af efteråret 2021.